Prof. Dr. Aral I. Okay’ın Adı İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nde Yaşatılıyor

İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü’nün kurucu müdürlüğünü üstlenen ve Türkiye jeolojisinin uluslararası ölçekte tanınmasına önemli katkılar sağlayan Prof. Dr. Aral Okay (1953–2023) anısına anlamlı bir karar alındı. Enstitü bünyesinde uzun yıllardır hizmet veren Mineral Ayırma ve Hazırlama Laboratuvarı, Üniversite Senatosu’nun 26.09.2025 tarihli kararıyla resmi olarak “Prof. Dr. Aral I. Okay Mineral Ayırma ve Hazırlama Laboratuvarı” adını aldı.

Prof. Dr. Aral Okay, bilimsel üretkenliği, araştırma disiplinine yaklaşımı ve yetiştirdiği öğrencilerle Türkiye’de yerbilimlerinin gelişimine yön veren önemli bir bilim insanı olmuştur. Enstitünün kuruluşundaki vizyonu ve araştırma altyapısının şekillenmesine yaptığı katkılar, İTÜ’de çağdaş yerbilimleri çalışmalarının temel taşlarından biri olarak kabul edilmektedir.

Bu laboratuvar, sahip olduğu kapsamlı cihaz altyapısı ile farklı yaş tayini çalışmalarında gerekli mineral ayırma ve hazırlama süreçlerinin yanı sıra jeokimyasal analizler için örnek hazırlama olanakları sunarak uzun yıllardır araştırmacılara hizmet vermektedir. Prof. Dr. Aral Okay’ın kurumsal mirası ise Enstitü bünyesinde sürdürülen bilimsel çalışmalarla yaşamaya devam etmektedir.

Aşağıda ise, Prof. Dr. Aral I. Okay’ın bilimsel yolculuğunu en yakından paylaşan ve çalışmalarına uzun yıllar eşlik eden Prof. Dr. Nilgün Okay’ın değerlendirmesi yer almaktadır.

Prof. Dr. Aral Okay (1953–2023) yaptığı araştırmalarıyla Türkiye Jeolojisinin Dünya çapında tanınmasına öncülük etmiştir. Arazi çalışmasına verdiği önemle tanınan Okay, jeolojik problemlerin laboratuvar ve karmaşık tektonik yapıları açıklayan modeller geliştirilmesine modelleme boyutlarının birlikte değerlendirilmesine yönelik yaklaşımı ile gelecek kuşaklara örnek olmuştur.
Kurucu müdürlüğünü yaptığı İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü uluslararası düzeyde araştırmaların yapıldığı bir merkeze dönüşmüştür. Yerbilimlerinin şekillendirilmesinde ve bilimsel üretkenliği örnek bir altyapıya dönüşen Mineral Ayırma ve Hazırlama Laboratuvarını üniversitemize ve ülkemize kazandırmıştır. İTÜ Gururu olarak kurucusu olduğu laboratuvara adının verilmesi, bilime katkılarının takdir edilmesinin anlamlı bir yoludur.

Prof. Dr. Nilgün Okay"

Prof. Dr. Aral Okay’ın yerbilimlerine kattığı değer ve oluşturduğu bilim kültürü, adını taşıyacak laboratuvarda yeni kuşak araştırmacılar tarafından sürdürülecektir. Enstitü olarak kendisini saygı, özlem ve minnetle anıyoruz.

WhatsApp Görsel 2025-12-11 saat 11.38.17_9b8a64d6

WhatsApp Görsel 2025-12-11 saat 11.38.17_567cefd4

Picture1