4_NATO

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Anabilim Dalı öğretim üyemiz Prof. Dr. Tolga Görüm’ün yürütücülüğünü yapacağı, toplam bütçesi 565 bin avro olan proje, NATO tarafından kabul edilerek desteklenmeye hak kazandı.

Proje, öğretim üyemiz Prof. Dr. Tolga Görüm ile beraber co-director Mischa Shattuck, co-director Dr. Hakan Tanyaş, co-director Prof. Dr. M. Lütfi Süzen ve Dr. Syed Tanvir Shah işbirliğiyle yürütülen “Post-earthquake Monitoring of Seismically-induced chains of Landslide Hazards (SHAKEN) for Protection of Critical Sites and Infrastructure” başlıklı proje NATO SPS programı tarafından desteklenecek.

Projede, üç yıl süreyle 6 Şubat 2023 depremlerinin tetiklediği heyelanların jeomorfolojik dinamiklerinin yerleşim alanları ve kritik mühendislik yapıları üzerindeki uzun dönemli etkileri incelenecek.

Birçok disiplinin ortak çalışmasıyla sürdürülecek olan bu proje sayesinde, makine öğrenmesi yöntemleri kullanılarak farklı uzaktan algılama yaklaşımlarının ekstrem atmosferik olay tahminleri ile entegrasyonu aracılığıyla erken uyarı sistemlerinin geliştirilmesi hedefleniyor.

Proje Türkiye, Hollanda, ABD ve Pakistan’dan; İstanbul Teknik Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, AFAD, University of Twente, Massachusetts Institute of Technology: Lincoln Laboratory, Abdul Wali Khan University Mardan arasındaki işbirliği çerçevesinde İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından yürütülecek.

4_NATO_shaken_projesi4_NATO_shaken_foto1