2_MedGU

Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Katı Yer Bilimleri Ana Bilim Dalı’ndan öğretim üyemiz Prof. Dr. Attila Çiner’in başkanlığını üstlendiği 3. Mediterranean Geoscience Union (MedGU) Sempozyumuna, bu sene İTÜ ev sahipliği yaptı. MedGU’nun Akdeniz’e kıyısı olan ülkelerde çevrenin korunması, yerbilimlerine yönelik politikalar geliştirilmesi ve sürdürülebilir toplumlar inşa edilmesi gibi etkiler oluşturması amaçlanmıştır. İlk sempozyumunu 2021 yılında İTÜ’de düzenleyen MedGU, 2022’de Fas Marakeş’teki ikinci toplantısını yapmıştı.

MedGU-23 Sempozyumu Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü eşgüdümünde Ayazağa Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde 26-30 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlendi.

12 Kasım günü kaybettiğimiz İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü emekli öğretim üyemiz Prof. Dr. Aral Okay’a ithaf edilen sempozyum, 91 ülkeden 400 bilim insanını bir araya getirdi. Sempozyumda 17 farklı konuda yaklaşık 300 sunum yapıldı. Ayrıca, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri konusunda özel bir oturum gerçekleştirildi.

Yerbilimleri, atmosfer bilimleri ve çevre bilimleri alanlarında birçok konunun tartışıldığı sempozyum düzenlenen ödül töreni ve akşam yemeği ile sona erdi.

Sonuçlarının dört kitapla bilim dünyasına kazandırılacağı sempozyumun ardından katılımcıların bir bölümüyle Kuzey Anadolu Fay Hattı ve Kapadokya Volkanizması’nı incelemek üzere teknik gezi düzenlendi. Bir grup katılımcı da Prof. Dr. Dorrik Stow tarafından verilen ‘’deepwater sedimentary systems: an overview’’ başlıklı kursa katılım sağladı.